Vi minner om Årsmøte i venneforeningen torsdag 30 september 2021 kl 18:00 Aulaen i Forsvarsmuseet
Husk at du må være medlem for å ha stemmerett
Arkiv for september 2021
M314ALTA til Norge
av Dagfinn Grøttå
I 1966 ble jeg beordret sammen med mange andre til å reise til Belgia og hente hjem Alta. Jeg tjenestegjorde som kokk på KNM Utla på den tiden. Først busstur med militær buss fra Haakonsvern til Flesland, der vi fikk en kjapp innføring i fallskjermhopp, 1001 1002 1003 og så dra i snora. Gammelt militærfly en flying boxcar skulle frakte oss til Schiphol i Amsterdam
Med fallskjerm og flytevest entrer vi flyet. Det var og tre sivile som hadde fått haik med oss, men uten fallskjerm og flytevest. Hvis det røde lyset ble tent skulle vi gjøre oss klar for å hoppe ut, men flyverne forsikret oss om at det som oftest gikk bra. Turen tok ca 4,5 timer. Flyet ristet og bråket noe forferdelig og jeg ble sittende å stirre på det røde lyset og håpet det ikke kom på. Da vi landet var det storm og flyet ristet seg ned på bakken. Endelig, av med fallskjerm og flytevest, så ny busstur til Den Helder for å embarkere ombord på det som skulle bli M314 Alta. Båten var full av dritt og øl, det var ikke vi vant med fra den Norske Marine. Da vi ville begynne å shane opp skuta ristet det Belgiske mannskapet på hodet, det var liksom helt unødvendig for dei hadde sprayet kjemikalier over alt for å ta livet av uønskede bakterier. Det var noen fine dager i Den Helder og en høytidelig overrekkelse av Alta fra den Belgiske til den Norske marine. Vi gjorde oss sjøklar for turen hjem og til Haskonsvern. Det var storm i kanalen og jeg hadde satt på slingrejern på byssa, menyen var svinekoteletter, surkål og div. Jeg surret fast steikepannen, meg sjøl og satte i gang, men skjønte fort at dette gikk ikke. Noen av mannskapet satt i messa og ventet på mat da jeg hentet en flaske tran og gikk ut i messa tømte litt tran i en kopp og svelget unna, er det noen andre som vil ha tran spurte jeg? Det blei litt banning, noen brakk seg og gikk under dekk, bare en fra Haugesund satt igjen og ville ha mat. Ikke bra av kokken, men ingen store protester i ettertid. Vi kom oss til Haakonsvern denne gangen også. Er litt i tvil om det var Ostende eller Den Helder, men det betyr lite.
M314 Alta slept fra Oslo til Fagerstrand
Den 6 september 2021 ble M314 Alta slept fra Oslo til Fagerstrand på Nesodden for å skifte anoder og bunn skrubbes. Slepet startet etter at Kiel fergen hadde fortøyd i formiddag. Nornen festet slepetrosse på Altas baug og en MOB-båt (mann over bord båt) fra Nornen fikk slepetrosse fra Altas akterdekk om bord. Slepet startet ved at Alta ble slept forsiktig sidelengs til akterenden var klar av politibåtene. Så ble aktertrossen tatt om bord på Alta og Nornen snudde båten og slepe den til Fagerstrand i finvær og vindstille. Ingen vanninntrenging under gange.
Slepet var nøye planlagt og alt gikk helt perfekt uten et eneste utfordring.
Ca. 13.30 ble Alta lagt til kai på Fagerstrand ved NYD (Norsk Yrkes Dykker skole) på en måte hun aldri har opplevd, just perfect!!!
Vi takker mannskapet på Nornen under dyktig ledelse av Sigbjørn Vaagane. Videre må vi takke Altas mannskap og de som har vær delaktige i planleggingen. Vi bøyer hode i hatten for den velvillighet som NYD har vist oss gjennom mange år. Retur blir en gang i oktober avhengig av Nornens program og fremdrift på NYD.
Med vennlig hilsen
Lars A. TobiassenProsjektleder
Høsten er her
Høsten er allerede her og Venneforeningen har nylig avholdt et nytt styremøte og forbereder årsmøte 30 september.
Venneforeningen har som kjent etablert en ny avtale med Forsvarets museer om driftsansvaret. Vi har også fått positive signaler fra prosjektet for Marinens Veteranskp – om at våre forslag finner støtte – fartøyet skal ha base i Oslo, fartøyet skal være seilende og Venneforeningen skal ha en sentral rolle i bevaringsprosjektet. Vi er ukuelige optimister.
Mandag 6. september slepes fartøyet av Kystvakten KV Nornen til Fagerstrand yrkesdykkerskole, for å skifte anoder og skrubbe kjølen. Dette er vi veldig glade for – men enda viktigere er å få dokket fartøyet med nødvendig vedlikehold. Til dette kreves et økonomisk løft.
Lars Tobiassen er museumsfartøyets “founding father” – og han vil virke som daglig leder inn til videre. Ingen kjenner båten- og aktivitetene bedre enn han, og ingen er flinkere enn han – til å skape et godt miljø ombord. Da vil det bli fast dugnadsdag på tirsdager. Vi har hatt rengjøring over og under le, og vi er igjen klare for å planlegge arrangement om smittesituasjonen tillater det.
Våre trofaste støttespillere Edgar og Odin har gjort en hederlig innsats ombord. Vi takker alle våre støttespillere underveis og vi håper på bedre dager – både med hensyn til smittesituasjonen og med hensyn til økonomien.
Da ses vi kanskje ombord? Alle er velkommen.